Achteruit

Lees over specialisatie en afstand nemen ook Olifantenwetenschap

Acheruit

Achteruit

Soms moet je, om overzicht te krijgen een stapje achteruit doen. Als je ergens te dicht bij komt, te veel in detail gaat kijken, zie je niet meer waar je eigenlijk naar kijkt. Soms moet je ook een stukje teruggaan als je iets hebt overgeslagen, omdat je het niet zag vanuit je standpunt. In de wetenschap is dat ook zo, maar dat wordt, in de medische wetenschap althans, nog al eens vergeten. Ik sprak daarover met Tom Van den Broeck,  de Vlaamse vroedvrouw-lactatiekundige van vroedvrouwen praktijk La Madrugada in Antwerpen die naast mij zat in de jury van de paperpresentaties van de studenten lactatiekunde. Bij heel problemen met baby’s wordt naarstig gezocht naar behandelingsmethodes en interventies, de een nog ingewikkelder  dan de ander, met veel cijfers en berekeningen, en helemaal inzoomend op het eruit gelichte, geïsoleerde probleem. Tom en ik waren het er roerend over eens dat we bij het overgrote deel van alle problemen die ontstaan bij zuigelingen, hun voeding, gedrag en slaap, eerst gekeken moet worden naar het ontstaan van de problemen. en beter nog: dat er veel meer aandacht moet zijn voor preventie. Laten we proberen de problemen gewoon niet eens te laten ontstaan. En heel veel van de problemen bij het jonge kind ontstaan al tijdens hun geboorte en de eerste uren erna. Dat is dus een flinke stap terug om goed het geheel te zien te krijgen.

achteruit

Het object van de titelfoto van een stapje terug gezien

Veel van de problemen bij het behandelen van problemen is het niet begrijpen van de fysiologie van de pasgeborene en de fysiologie van de symbiotische moeder-kind eenheid. Dat wordt voorafgegaan door het niet erkennen van de biologisch bepaalde noodzakelijkheden van een normale baring. Zo, ik heb het maar even allemaal bij elkaar gezet. De zwangerschap wordt gemedicaliseerd, de zwangere gezien als iemand met een akelige en gevaarlijke ziekte. Zij wordt daarnaast al vroeg bang gemaakt voor het falen van haar lijf als ze gaat baren en wat er allemaal fout zal gaan met haar kind (waarbij niet geschroomd wordt de dode-kindkaart te spelen) als zij zich niet onderwerpt aan de rituelen en routines van De Dokter en Het Ziekenhuis. Uiteraard heeft zo’n bange moeder met interventiegeile zorgverleners een zware bevalling, met allerlei onnodige interventies, maar, goed, het kind is er en mag zowaar een uurtje bij mama blijven (mits alles in orde is en er geen medische indicaties worden gevonden om het kind alsnog naar elders te transporteren).

Vervolgens zijn er nog de rituelen van het bezoek en van voeden op schema (men noemt dat voeden op verzoek, maar wil er wel een minimaal aantal uren tussen) en in eigen bedje tussendoor. Scheiding van moeder en kind is de medische norm in de gemedicaliseerde barings- en borstvoedingszorg.

De gevolgen voor moeder, kind en maatschappij zijn groot. Om met die voor de maatschappij te beginnen: de gevolgen voor moeder en kind veroorzaken een verhoging van de kosten van gezondheidszorg, omdat er een hele reeks aan vermijdbare ziekten en aandoeningen door ontstaan, op korte en lange termijn, lichamelijk en psycho-emotioneel, voor moeder en kind.

Moeder en kind zijn een symbiotische twee-eenheid die, indien uit elkaar gehaald niet goed kan functioneren. Ook dokter Nils Bergman waarschuwt in alle toonaarde tegen het verbreken van die symbiose. Kinderen zijn vaker ziek, de borstvoeding komt minder goed op gang en wordt vroeger beëindigd (met alle gevolgen van dien) en door het gemis van lichamelijke nabijheid is de basis van de psycho-emotionele ontwikkeling van het kind suboptimaal (met alle gevolgen van dien). De beste start krijgt een kind als hij wordt verzorgd en gevoed op basis van zijn biologische blauwdruk: vrijwel volcontinu bij moeder, liefst in huidcontact, vaak een beetje eten en vaak een beetje slapen. Dat is het wel zo ongeveer. Het is zo weinig, dat je er gemakkelijk overheen kijkt. Doe een stapje terug en bekijk het hele plaatje nog eens goed. O, en het geldt niet alleen voor baby’s die de borst krijgen. Het geldt voor alle mensenbaby’s. Ander eten geven verandert de fysiologie behoeften van het kind niet.

achteruit

Het object van de titelfoto van een afstandje en vanuit een andere hoek gezien

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes