Facebook nam weer eens aanstoot aan borsten in hun natuurlijke staat en verwijderde een foto van de pagina ven Melkpunt. Reden voor mij om maar weer eens op te roepen tot een fotobom op Facebook.

Aanstoot nemen en geven

Aanstoot nemen en geven

Facebook nam weer eens aanstoot aan borsten in hun natuurlijke staat en verwijderde deze ⇑ foto van de pagina ven Melkpunt. Reden voor mij om maar weer eens op te roepen tot een fotobom op Facebook.

Ook Adele nam aanstoot aan borstvoeding. Niet een foto ervan, maar de oproep van Jamie Oliver om borstvoeding meer in the picture te krijgen, in overdrachtelijke zin. Miss Adele heeft kennelijk een nog onverwerkte negatieve ervaring met borstvoeding, en daarvoor bied ik mijn oprechte medeleven aan, maar dat is slechts een verklaring, geen excuus voor haar onterechte aanval op Jamie Olivers statement. Adele was niet de enige die een emmer viezigheid over Jamie’s hoofd omkeerde, maar sommigen waren toch meer een getuige à decharge, bijvoorbeeld:

Leave my tits alone’ and ‘stop mansplaining’: those are some of criticisms levelled at Jamie Oliver after he said something needs to be done about the fact that less than 1% of babies in the UK are breastfed until their first birthday: Jamie Oliver’s right, breastfeeding IS a problem – confessions of a crummy mummy. Okee, hij formuleerde het wat onhandig door borstvoeding makkelijk te noemen, maar wat hij wilde overbrengen was dat geen-borstvoeding zo schadelijk is voor kinderen en moeders, dat er nodig iets gedaan moet worden aan de oorzaken voor de achterblijvende borstvoedingscijfers.

Hij erkent daarmee dat het voor veel moeders inderdaad helemaal niet makkelijk is, of beter gezegd, wordt gemaakt, om borstvoeding te geven en voor een gezonde tijd te blijven geven.

Een van die oorzaken is de verbanning van borstvoeding (en normale, niet commercieel-seksueel misbruikte borsten) uit het openbare leven. De ridicule preutsheid die na de USA ook West Europa aan het bereiken is, en die hoogtij viert op sociale media sites zoals Facebook, is verantwoordelijk voor een grote stap terug  in acceptatie van het menselijk lichaam in zijn natuurlijke staat (voor andere dan commerciële doeleinden) en daarmee met de acceptatie van borstvoeding als normale dagelijkse bezigheid en daarmee met het gemak van borstvoeding geven en blijven geven voor de daarvoor evolutionair-biologisch  bedoelde duur.

Het is niet de enige, wel een belangrijke factor. Die negatieve culturele kijk op borstvoeding heeft ook invloed op wetgevers, opleiders, beleidsmakers en uitvoerende zorgverleners. Het minimaliseert het belang van borstvoeding voor kind, moeder en maatschappij en daarmee de attitude en intenties van de zorgverleners bij het informeren over en begeleiden van borstvoeding.

Tot slot:

het enige aanstootgevende dat ik zie op deze prachtige, krachtige foto is de sigaret, maar in de tijd dat deze foto werd genomen werd roken nog niet algemeen als ongezond gezien, dat deden dus ook zwangere en voedende moeders die geen Roma waren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met