Geplaatst op 3 Reacties

Gewoon melk

moedermelk bewerken

FBgroep gesprek over hoe moeilijk het is om pap maken van moedermelk. ”Als je de melk tot kookpunt brengt mengt het gewoon.” ”Maar dan zijn alle voedingsstoffen ook verloren toch?”
”Wie heeft je dat wijsgemaakt?”

De beschermende stoffen worden inactief en de enzymen, maar het blijft een prima rijk voedingsmiddel, net zo voedzaam als vers van de pers. Als je koemelk kookt dan denkt toch ook niemand dat er geen voedingsstoffen inzitten? Natuurlijk kun je beter niet alle moedermelk die je kind krijgt koken, maar een enkele keer wat koken om er pap van te maken daar zal je kind niks ongezonder van worden.

Borstvoeding is het mooiste geschenk dat een moeder haar kind kan geven: het is vloeibare liefde, voedsel, koestering en bescherming; medicijn en vaccinatie; ontwikkelingsondersteuning voor lichaam en geest. Door de geschiedenis heen en over de hele wereld was en is wel of geen borstvoeding soms zelfs een kwestie van leven of dood. En toch is borstvoeding geven ook gewoon een lichaamsfunctie en moedermelk is gewoon melk. Borstvoeding is heel bijzonder en tegelijk heel gewoon. Moedermelk is een magische substantie en toch heel gewoon melk. Dit kan dingen voor moeders en andere mensen erg lastig te begrijpen maken. Borstvoeding is extra-speciaal bijzonder en toch zit die vrouw gewoon in de trein te voeden. Moedermelk is bijna zo heilig als miswijn en toch bakt die moeder er pannenkoeken van. Over wat je wel en niet met moedermelk moet en kan en mag doen is al veel geschreven. En veel daarvan op niets gebaseerd. Bewaarvoorschriften volgen de algemene voorschriften voor het bewaren van eiwitrijk voedsel, maar daarbij worden de magische krachten (pro-actief pathogeen bestrijdend) van verse moedermelk over het hoofd gezien.

gewoon melk, bakkie troostMoedermelk zou je niet mogen gebruiken om mee te koken, want dan vernietig je die voorheen genegeerde beschermende krachten, waarbij wordt vergeten dat het ook gewoon melk is die melk in vrijwel elk recept kan vervangen. (Let wel: het is geen goed idee alle moedermelk die een kind drinkt te koken, want dan mist hij inderdaad de bijzondere bescherming!) O, en denk erom moeders: niet springen, twisten of rennen, want moedermelk mag onder geen beding worden geschud, want dat zou de eiwitten afbreken. Maakt niemand zich zorgen over de afgebroken eiwitten in de cappuccino?

Er worden zoveel regels gegeven over het bewaren en behandelen van moedermelk. Zo mag je volgens de regels moedermelk niet schudden (en ik zou echt graag willen weten wat werd geobserveerd in moedermelk die in een gecontroleerde laboratoriumopstelling werd geschud), je moet het achterin de koelkast zetten (werkelijk, beste lezer, hoe groot is de kans dat koude melk in een flesje opwarmt tot bacteriologische gevaarlijke temperaturen als je de koelkast open doet?), mag je nooit vers gekolfde melk bij al bewaarde melk gieten, mag je melk niet nog een keer opwarmen als hij afgekoeld is tijdens het voeden, moet je je melk na 4-6 maanden diepvries weggooien en zou je melk die niet binnen een uur na het begin van een voeding op is ook moeten weggooien. Dit zijn allemaal regeltjes die het voeden met moedermelk moeilijk maken. En voor moeders die niet makkelijk kolven is het hartverscheurend om melk te moeten weggooien. En als er nu bewijs voor was dat al die dingen inderdaad gevaarlijk zijn, maar ik kan het niet vinden. Iemand anders wel?

Veelal wordt dus aangenomen dat vers ingevroren moedermelk die ontdooid is geweest niet opnieuw kan worden ingevroren en na enkele uren moet worden weggegooid. Daar staat tegenover dat onderzoek (van Rechtman et al (2006) namens Prolacta Bioscience, een commerciële organisatie voor moedermelk-banking en onderzoek) tien jaar geleden al aantoonde dat moedermelk wel tegen een stootje kan en geen ongewenste bacteriegroei vertoont wanneer de melk na ontdooien op koelkast- of kamertemperatuur wordt bewaard tot wel 8 uur en vervolgens weer wordt ingevroren. Ook de voedingswaarde blijft vrijwel gelijk, hoewel de hoeveelheid vitamine C bij langer bewaren of bij bewaren op kamertemperatuur wel kan teruglopen. In al zijn eenvoud brengt dit bericht een grote en belangrijke boodschap: verse moedermelk is een robuuste vloeistof die we niet perse met zijden handschoentjes hoeven aan te pakken.

Rechtman, D. J., Lee, M. L., & Berg, H. (2006). Effect of environmental conditions on unpasteurized donor human milk. Breastfeeding Medicine, 1, 24-26.

De Eurolac Lactatiekunde moedermelk serie:

Over het bewaren van moedermelk heb ik vaker geschreven, want het is een thema dat mij na aan het hart ligt. Ik kan me er namelijk zo kwaad over maken dat borstvoeding geven en moedermelk zo opgehemeld worden dat het welhaast bovenmenselijke inspanning vergt om het voor elkaar te krijgen en te gebruiken. En hoewel moedermelk op zich natuurlijk wel redelijk verbazend spul en buitensporig goed wit spul genoemd mag worden, is het ook gewoon melk. Omdat het voor het overleven van het individuele kind en daarmee voor het overleven van de soort ook redelijke belangrijk spul is, is in het ontwerp meegenomen dat het robuust moest zijn en niet makkelijk kapot te krijgen.

Zwitsers zakmes: van alle markten thuis en multifunctioneel

Je kan moedermelk klutsen, roeren, schudden, koelen, bevriezen, ontdooien en nog eens bevriezen, tot lichaamstemperatuur verwarmen, ervan laten drinken en dan nog eens verwarmen en dan nog steeds is het niet bedorven en uitstekend geschikt voor menselijke consumptie. Je kan moedermelk zelfs koken en er pap van maken en dan is het nog steeds een prima voedingsmiddel. Na koken is het wel minder geschikt als bescherming tegen infecties en andere aanvallende ziekteverwekkers. Die beschermende stoffen zijn namelijk vooral eiwitten, enzymen en levende cellen en die kunnen allemaal niet zo goed tegen koken. Koken is zelfs de belangrijkste manier om ze kapot te krijgen.
Het meest verbazingwekkende aan moedermelk is dat het zo gewoon is en tegelijk zo sterk en onverstoorbaar. Veelzijdig en betrouwbaar. Altijd paraat en gereed voor gebruik. Het is het Zwitserse zakmes onder het voedsel. Een Zwitsers zakmes met een USB stick voor extra geheugen erin, meegaand met zijn tijd, zich aanpassend aan de eisen die het kind stelt en waarvoor het kind wordt gesteld.

Een handige techniek, geen elektriciteit of andere dingen nodig, enkel een bakje om de melk op te vangen: Afkolven met de hand

 

3 gedachten over “Gewoon melk

  1. Fijn! Eindelijk iemand die niet zo spastisch doet! Wat een verheldering. Ik dacht al dat ik richting de #loedermoeder ging… Hier doen we niet zo spastisch en onze dochter is gezond en wel en groeit als een malle.

    1. The proof is in the pudding. In het gezonde kind in dit geval! Ga zo verder: happy moeder, happy kind <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.