Geplaatst op 1 reactie

Borstvoeding en werk: goed geregeld?

verondersteld

Onderzoek naar de mogelijkheden voor moeders om hun baan met het geven van borstvoeding te combineren door 24Baby.nl onder 1.667 moeders in loondienst toont aan dat borstvoedingsrechten van werkneemsters breeduit worden geschonden. Werkende vrouwen die borstvoeding geven, krijgen niet alle faciliteiten waar ze recht op hebben.

Zo heeft 2 op de 10 vrouwen geen kolfruimte tot haar beschikking en krijgt 1 op de 8 vrouwen niet (volledig) uitbetaald voor de tijd die zij besteedt aan kolven en/of voeden. Veel vrouwen krijgen te maken met een gebrek aan mogelijkheden om te kolven en/of te voeden. Zo is er vaak geen (geschikte) ruimte om te kolven. Sommige vrouwen stoppen daarom met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. Daarnaast krijgen vrouwen te maken met onbegrip van hun werkgever en collega’s en voelen zij zich bezwaard om werktijd te besteden aan kolven en/of voeden. De infographic hieronder geeft de uitkomsten van het onderzoek duidelijk weer.
(Lees het volledige onderzoeksverslag hier.)

In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat werkneemsters gedurende de eerste 9 maanden volgend op de geboorte van hun kind het recht hebben om een vierde deel (25%) van hun werktijd doorbetaald te gebruiken om te voeden of te kolven. Lees bij Kenniscentrum Borstvoeding hoe het precies zit.

De wettekst laat enige ruimte. Er wordt duidelijk gezegd dat werknemer en werkgever in onderling overleg moeten bepalen hoe het recht van de vrouw om borstvoeding te geven kan worden vormgegeven. Je hebt het recht om je kind gedurende de eerste negen maanden borstvoeding te geven of op een andere manier moedermelk te geven. En waar je dat dan precies doet is minder belangrijk. Je mag hiervoor maximaal 25% van je werktijd gebruiken, eventuele reistijd valt hier binnen. Over kolfrecht wordt in de wet niet gesproken; het is feitelijk gezien ook geen kolfrecht, maar een voed-recht. Vooral belangrijk is dat je het regelt, in overleg!

Infographic-borstvoeding-werk
Werkende moeder

(Eerder gepubliceerd op het oude blog, augustus 2011.)
Over hoe je moedermelk afkolft lees je alles in dit artikel

In het oorspronkelijke bericht stond een still van vrouwen aan de melkmachine, uit de clip ‘’Raise your glass’’ van Pink. Nu heb ik de hele clip maar ter illustratie gebruikt. Pink, een werkende voedende moeder, die de hele wereld aan haar laars lapt en gewoon haar ding doet.

De Wereld Borstvoeding Week wordt in grote delen van de wereld de eerste week van Augustus gevierd. In andere delen zoals Nederland heeft men gekozen voor week 40. De WHO besteedt deze week aandacht aan borstvoeding door het publiceren vaan lijstje van 10 feiten over borstvoeding. In de eerste 10 dagen van augustus zal ik deze feiten een voor een als thema voor een stukje nemen. Vandaag dag 9: Werk en borstvoeding. Om te beginnen wil ik een stelling neerzetten:

het is niet het werken van een moeder dat een gevaar is voor de borstvoeding, maar het niet bij haar kind zijn als zij werkt.

Vrouwen werken, overal, en hebben dat altijd gedaan. Alleen als dat werken inhoudt dat haar kind niet bij haar is, wordt het een probleem. De WHO beveelt aan dat vrouwen pas 16 weken na de geboorte weer moeten gaan werken met achterlating van hun kind en dat dan voldoende tijd en ruimte of regelingen zijn om haar kind te kunnen voeden of melk af te kolven. In Nederland hebben we met 12 weken een wat krap verlof, maar het voedingsrecht is verder op papier goed geregeld. Op papier hebben vrouwen recht op een kwart van hun werktijd om in een daarvoor geschikte ruimte melk af te kolven of te gaan voeden gedurende de eerste negen maanden volgend op de geboorte. Voor zover de werkgever van deze wetgeving op de hoogte is, wordt hier redelijk de hand aan gehouden, hoewel het concept ”geschikte ruimte” breed invulbaar lijkt. Licht en te luchten, afsluitbaar en schoon zijn ongeveer de basiskenmerken. Invalidentoiletten, kopieerruimtes en bezemkasten vallen daar niet onder. Privacy ten aanzien niet-moeders is goed, maar eventueel kunnen voedende moeders wel samen kolven. Voor sommigen levert dat meer melk op, gesteld dat men aangenaam zit en zich niet bekeken voelt. Belangrijkste factor is dat de kolvende vrouw zich geaccepteerd voelt in niet het idee krijgt dat ze er de kantjes vanaf loopt. Pluspuntje voor werkgevers die hier aan werken: vrouwen die de ruimte, tijd en mogelijkheden krijgen waar ze wettelijk recht op hebben zijn loyalere werkneemsters, die gemiddeld minder verzuimen en meer geneigd zullen zijn die extra stap te zetten als dat wordt gevraagd.

1 gedachte over “Borstvoeding en werk: goed geregeld?

  1. […] Borstvoeding en werk: goed geregeld?  Inclusief ‘Werkende Moeder’ met een clip van P!nk: Raise your glass met een heel ander beeld van kolven. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.