Geplaatst op 1 reactie

Bakkie Troost

gewoon melk, bakkie troost

Wat oudere mensen kennen de uitdrukking ”een lekker bakkie troost” als ze koffie bedoelen nog wel. Ik weet eigenlijk niet of het nog steeds een staande uitdrukking is. Ik moest er ineens weer aan denken toen een moeder zich afvroeg of borstvoeding in de avond en nacht, als dat fysiek niet meer nodig is, niet meer een soort troostdrinken wordt. En troostdrinken werd daarbij als ongewenst geïnterpreteerd, als ik de klankkleur van het twitterbericht goed oppikte.

Ik denk dat met fysiek nodig hebben wordt bedoeld dat zij in de avond en nacht geen voedsel meer nodig hebben. Daarover valt overigens ook nog te twisten. Er stond geen leeftijd bij, maar ik weet wel dat jonge kinderen, zeg in hun eerste twee-drie levensjaren, ongelooflijk hard groeien en zich ontwikkelen en dat dat heel veel energie kost. De puur fysieke ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van de functie van die hersenen vergt erg veel goede vetten en heel erg veel suiker. Een avond en nacht zonder eten betekent tien tot twaalf uur zonder die brand- en bouwstoffen voor de hersenen. In die tijd komt die groei en ontwikkeling even stil te liggen. Me dunkt dat dat toch wel een argument is vóór eten in de avond en nacht voor een jong kind.

Maar nog afgezien daarvan, wat is er eigenlijk mis met troostdrinken? Het vinden van geborgenheid (”troost”) is één van de primaire functies van borstvoeding (de andere twee zijn bescherming tegen ziekmakers en voeding). Die drie functies zijn evenwaardig. Dat betekent dat de een niet belangrijker is dan de ander. De behoefte van een jong kind aan de voortdurende en directe lijfelijke nabijheid van minimaal één van zijn primaire hechtingsfiguren (later ook secundaire hechtingsfiguren en een iets minder voortdurende fysiek contact) is net zo essentieel als de behoefte aan voeding. Borstvoeding voor troost is iets volkomen anders dan een snoepje op een zere plek of een chocolaatje bij verdriet. Het ligt meer in het scala van een hand vasthouden, een kusje geven of dicht tegen iemand aanzitten als je bang bent,  pijn of verdriet hebt of je eenzaam voelt.

Een lekker bakkie troost. We hebben het niet echt nodig, het onderhoud ons lichaam niet, er zitten geen echte voedingsstoffen in. Toch doet het oneindig goed voor ons functioneren, voor ons welbevinden. Is dat slecht? Probeer dat maar eens te zeggen tegen de miljoenen die echt die troost van een goeie kop koffie of thee nodig hebben nu en dan.

 

Lees in dit thema ook eens dit:

Geinstitutionaliseerde kindermishandeling

1 gedachte over “Bakkie Troost

  1. […] Bakkie troost vond ik zelf ook en pareltje, klein mar fijn. eer is niks mis met een bakkie troost, ook al heb je die vloeistof op dat moment niet direct als fysieke voeding nodig. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.